franciszkanska3.pl

Mazurek różany

wtorek, 8 kwietnia 2014 Mazurek różany

To jest jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt jest boski. Święta już niedługo, więc powoli będę przedstawiać Wam przepisy na Wielkanoc. Rozpoczęłam nieodłącznymi w te święta babkami, a teraz czas na wyśmienitego mazurka różanego. Oryginalny przepis troszkę zmodyfikowałam, aby mazurek nie był aż tak bardzo słodki, chociaż w sumie mazurek powinien taki być :-) Źródło "Kwestia smaku"

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 jajko

Mąki łączymy, przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane na małe kawałki masło i zagniatamy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1-1,5 godz.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na omączonym blacie (na wymiary formy ok. 25 cm na 32 cm). Na czas rozgrzania piekarnika chłodzimy. Ciasto przed włożeniem do piekarnika dziurkujemy widelcem.
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku ok. 45 minut.


Masa
250 g mascarpone
ok. 150 g (lub więcej - w zależności jak słodkie ciasta lubicie) konfitury z płatków róży
100 g podprażonymi płatków migdałów

Mascarpone mieszamy z konfiturą z płatków róży. Masę wykładamy na wytudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

 

 

Autor: Beata
Źródło: Kuchnia w zieleni

KOMENTARZE

Brak komentarzy

zostaw komentarz
Archidiecezja Krakowska

Multimedialna encyklopedia Jana Pawa drugiego

POLECANE

Pełzająca wojna. Quo vadis Ukraino?
Górka wolności. Zaślubować od alkoholu
Jan Paweł II. 100 najważniejszych wskazań dla świata
Kościół Franciszek Świat
Codzienne inspiracje Biblijne